Därför lyckas vissa mer än andra

on

Att göra förändringar är inte lätt för någon. Vi är vanedjur som helst gör vad vi brukar göra och att förändra innebär att vi utsätts för en viss osäkerhet om vad konsekvensen kan komma att bli. Riskbenägenheten varierar mellan människor och den som tycker om variation i tillvaron, har lättare för att förändra och trivs med flexibla lösningar på sina allehanda problem. Den som är osäker i grunden tänker däremot ofta både en och två gånger innan man ger sig in på nya domäner. Man värnar om tryggheten i det kända och stannar gärna kvar i den så långt det går.

Med andra ord, det finns begränsningar med att vara alltför flexibel men så även med att aldrig våga förändra.

Ett exempel är när man mår psykiskt dåligt och behöver hjälp för att lösa sina problem och därmed öka sitt välbefinnande. Den som är trygghetssökande har ibland svårare för att ta tills sig en behandlingsmetod som innebär ett förändrat sätt att tänka och bete sig. Man vill liksom ha kvar sitt välkända beteende men däremot vill man gärna bli av med sina negativa symtom.

Den som är impulsiv och förändringsbenägen har å andra sidan svårt att hålla sig till ett terapeutiskt upplägg och vill gärna bli frisk ”på sitt eget sätt”. Det blir lätt så när man är rädd.

Terapi är inte ”någon att prata med och lätta hjärtat för”. Det är inte ett samtal i likhet med de samtal man har med vänner eller kolleger. Terapi är träning, mental träning som inte skiljer sig nämnvärt från fysisk träning. Man måste belasta för att förbättra sin prestationsförmåga med andra ord.

Så oavsett det gäller utmattning, paniksyndrom, tvångssyndrom, depression eller generellt ångestsyndrom för att ge några exempel, så handlar terapisamtalen om att berätta och vägledas från destruktiva tankar och beteenden för att hitta nya och mer välgörande tillvägagångssätt. För att nå dit måste man ibland utsätta sig för det man är rädd för. Kanske är det att äta något som man tror ska göra en tjock, kanske är det rädslan att gå på bio ifall man skulle få en panikattack eller kanske är det att ta på en smutsig bänk.

Ångest härrör från inre destruktiva tankar som får oss att förvänta en katastrof eller någon annan obehaglig upplevelse . Känslan är densamma för oss men orsakerna och graden varierar.

Så, ibland kan en behandling te sig skrämmande även om den kommer att bli välgörande på sikt. Så vad behöver man för att kunna må bättre? Mod till att släppa taget och lita på att det kommer att bli bättre om man bara följer de steg som krävs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.