Att fly från sina känslor

on

Det är mänskligt att vilja fly från sina känslor ibland, särskilt när det gäller obehagliga känslor som väcker starka fysiska reaktioner vanligtvis kallat affekt.

Ibland vill vi helt enkelt inte beröra på det som gör att vi kommer att gråta, skaka av ilska, bli illamående av avsky för att ge några exempel. För att ”komma undan” i en affekttriggande diskussion använder vi oss därför av olika försvarsbeteenden.

Ett sätt att fly är att ignorera själva känslan genom att intellektualisera problemet. Ett annat är när vi förklarar starka känslor rationellt och förnuftsmässigt exempelvis ”jag tror att du har missuppfattat för din slutsats är ologisk”. Vanligast är det nog trots allt att vi förminskar problemet exempelvis i en situation när vi blir sårade och ledsna och säger ”det var inte så farligt” istället för att visa vad vi känner. Ett annat alternativ är att flytta fokus till motparten ”jag ser att du är arg….”.

Försvarsmekanismer håller känslor på avstånd i ett kortsiktigt perspektiv men på sikt så hopar de sig. Bättre är att vara autentisk och visa vad man känner just i den stund när man känner det.

Foto Masha Reymers, Itzel Ameyelli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.