Hormon behandling för unga med ätstörningar

Anorexia förekommer bland barn och ungdomar vilket för flickor ofta gestaltas av utebliven menstruation och minskat mineraltäthet, vilket i sin tur kan leda till benskörhet på sikt. Detta ökar risken för frakturer, en risk som påverkas av hur lång tid mensen varit borta och graden av svält. En av de medicinska åtgärder som genomförs är hormonbehandling i syfte att öka bentäthet hos de med anorexia.

En sammanfattning av forskning inom området har visat att vetenskapligt stöd för hormonbehandling är otillräckligt och därför bör undvikas. Viktuppgång, tillförsel av kalcium och D-vitamin för att återfå menstruationen på normalt sätt är därför att rekommendera (Golden, 2007).

Det finns fler exempel på när man förbiser orsak till problemet till förmån för att symtombehandling. Vid ortorexia atletika, fixering vid ”nyttiga” livsmedel i kombination med tvångsmässig träning, minskar östrogen hos kvinnor och testosteron hos män. Ortorektiska kvinnor, som inte ser undernärda ut, söker ofta IVF-behandling för att kunna bli gravida även om de inte längre menstruerar. Även detta bör undvikas eftersom det sjuka tillståndet kvarstår och/eller förvärras av en graviditet.

Orsak till ohälsa är vad som bör åtgärdas, inte symtomlindring för en kropp som inte är i stånd till att föda barn.

Referens:

Golden, N. (2007). Eating disorder in adolescence: what is the role of hormone replacement therapy? Curr Opin Obset Gynecol. 19(5), 434-439.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.