Skärpning fettmätare

Det är en hel del besökare som kommer till Ylab enbart för att göra en fettmätning med Bod Pod. Få har någon som helst utbildning i testmetodik och än mindre när det gäller mätinstrument. Besökarna kommer från tre huvudsakliga bakgrunder; de är idrottare, de är fitnessmotionärer eller bantare kort och gott.  99 % av alla är supertrevliga men så har vi de där som kan och vet allt. Jag tror jag sett det mesta men här är några godbitar när människor inte kan hantera sina känslor och låter affekt ta över förnuft.

Känslostormar som slår ut rim och reson

Man kliver rätt i klaveret alldeles på egen hand men besvikelsen över resultatet gör att man beskyller farbror Bod Pod eller Testledaren för diverse saker. En person blev så arg över resultatet att han slet protokollet ur handen på testledaren och skrev ett stort kryss över resultatet. Påståendet? Fel på Bod Podden.

Ett par som kom efter månader med LCHF vägrade att acceptera att fettprocenten gått upp. Med tonläge i falsett försökte de övertala oss att det är fel på maskinen.

Hoppsan, samma resultat igen så var ligger felet?

En annan person vägrade helt enkelt att acceptera sin fettvikt. Skrev inlägg på sociala medier om hur dåligt vi hanterar mätningar med mera. Han fick komma tillbaka en annan dag för att göra om mätningen till halva priset och som förväntat var värdet detsamma.  Någon notis om att man tolkat fel själv? Icke sa Nicke.

Kalibrering är en självklarhet

En annan person menade att vår våg var fel beroende på att vi inte kalibrerat den. Han hade säkert missat att vi har våra kalibreringsvikter intill vågen. Vi använder dom dagligen. Bod Pod i sig har två till tre mätningar varje gång för att säkerställa reliabilitet.

Jag blir så trött på personer som inte har tagit en enda poäng i testmetodik och helt fräckt anklagar oss för att inte kunna vår sak. Tack och lov har jag min bakgrund i psykologi så att jag förstår att allt handlar om affekt och bestörtning över att resultatet inte blev som förväntat. Ingen av oss tar det personligt med andra ord men trist är det.

5000 mätningar

Jag har själv gjort över 5000 mätningar och mina kollegor med. Vi har långvarig utbildning och har tillräckligt mycket självkritik för att göra om och göra rätt när det blivit fel. Alla kan självfallet göra fel och den som påstår sig alltid ha rätt har troligtvis fel. Men när vi talar om instrumentet Bod pod så är ett mycket säkert instrument med mycket små felmarginaler och strikta mätprotokoll. Kostar för övrigt 15-20 gånger mer än andra fettmätningsinstrument just för att den har högre validitet och reliabilitet.

Klaga på dietmakarna istället

Varför börjar man inte att ifrågasätta de som basunerar ut idiotiska dieter och träningsupplägg istället? Många av oss har tillräckligt mycket kunskap för att på förhand se att fettvikten kommer att öka, fettprocenten gå upp, fettfria vikten minska och så vidare.

Alla kan göra fel men då får man dementera anklagelser

Jag med arbetskamrater brukar vara öppna med att ge information och dela med oss av vår kunskap när vi hinner och kan. Men när personer beskyller oss och sedan inte har anständighet nog att dementera felaktiga påståenden ja då får man sjunka i dietträsket på egen hand. Man tappar lusten att förklara varför fettvikten går upp istället för ner.  Hurra för alla trevliga kunder (de flesta) som är lyhörda och vetgiriga.

 

Bod pod är ett mycket säkert instrument med mycket små avvikelser och standardiserad protokoll för tester. Så länge den som testar följer direktiven visar värdena vad de ska. Om Bod Pod felar på en procent max vad är felmarginalen på dieter som utlovar lägre fettvikt?  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.