Tummen ner för Herbalifes frukostpropaganda?

on

yvonnelin_money chaseFöretaget Herbalife bjuder in till 21 dagars frukost-utmaning. För konsumenter är det viktigt att kunna skilja mellan fakta och reklam innan man väljer att köpa en produkt. Försäljning är syftet med den här 21-dagars resan får man antaga. Tyvärr innehåller inbjudan en rad olika påståenden utan hänvisning till någon referens. Man ber deltagare skicka in bilder före och efter så troligtvis är det viktnedgång som man menar blir effekten av att äta varje 2,5 timme (varav tre måltider bestående av deras egna produkter). Låt oss se närmare på vad man skriver och granska texten under ett par dagar.

Frukost är inte vår viktigaste måltid

Herbalife inleder med att säga att ”frukost är troligast det viktigaste målet”. Tursamt nog skrev man ”troligast”. Detta eftersom påståendet inte har något vetenskapligt belägg. Det går inte att säga att frukost är viktigare än något annat mål. Tidningen Metro hade ett liknande frukosttema uppe för diskussion nyligen. Flera experter och myndigheter konstaterade att det inte går att styrka att frukost är viktigare än andra måltider. Lite kuriosa, i fråga om viktminskning och överhoppad frukost, visade en nyligen publicerad studie (Betts et al., 2016) att de som skippar frukost äter något mindre under resten av dagen (utan att för den skull gå ner i vikt).  Detta eftersom kroppen reducerar energiförbrukningen som konsekvens.

Marknadsföringstaktik

Att belysa ett problem, för att sedan ge en lösning i form av försäljning av en produkt hör till marknadsföring. Arla hade en liknande frukostbelysning för några år sedan (2013), där man redovisade att 20% av 16-23-åringar skippar frukost. Här fanns i alla fall en undersökning till grund för påståendet. IMG_6861Lösningen var inte oväntat en frukost som inkluderade Arlas produkter.

Personligen skulle jag vilja tydliggöra att vi talar om frukost för friska personer. För vissa målgrupper, såsom de med diabetes, ätstörningar med mera kan det vara en fördel att undvika ett lågt blodsocker under hela förmiddagen, vilket kan bli fallet om man hoppar över frukost.

Nästa kommentar ”Många av oss ger inte frukosten den tid den behöver”. Min fråga är om Herbalife är lösningen på det problemet? Kanske är det just tid som behövs för att sitta ner för att äta mat och inte intagandet av någon flytande lösning i handen på väg ut genom dörren? Bara en personlig reflektion.

Näringsbrist?

yvonnelin_kost_krakowMan fortsätter med att påstå att: ”Har du inte ätit en näringsrik frukost betyder det att din kroppen inte har fått det den behöver för att fungera hela dagen”. Att vi har lägre energidepåer på morgonen än när vi gick till sängs är ett faktum. Det löser man lätt med att äta vad som helst som innehåller energi (kolhydrater, fett). Men vilken form av näringsbrist menar man att vi har på morgonen? Så till den grad att vi inte kan fungera under dagen? Eller är det så att man blandar ihop energi och näring? Vilka dagliga näringsbrister har den svenska befolkningen? Min personliga erfarenhet är att vissa sjuka tillstånd såsom anorexi och ortorexi, kan leda till näringsbrist. Även en del andra sjukdomstillstånd kan leda till näringsbrist, men ser vi det verkligen hos den friska allmänheten?  Den jodbrist som man upptäckte i vårt land under 1950-talet är historia sedan länge. Ett förtydligande vilka brister man avser råda bot på vore önskvärt.

Energi och näring är inte synonymer.

 

 

En kommentar Lägg till

  1. Veronika skriver:

    Haha, de påstår att havregryn är dåligt😂nåja de händer jag ätit måltidsersättningar till lunch eller middag. Men bara för hålla igen på kcal, alla gör ju som man vill, men dom de påstår, nä de handlar om pengar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.